Return to site

Autóüveg fóliázása szakszerűen, műbizonylattal

Aktuális szabályok, autóüveg fóliázás és a rendszám kapcsolata, egyéb érdekességek! - 2019

Az alábbi kérdésekre mindenképpen választ kaphat a cikkünkből.:

 • Az autóüveg fóliázás szabályai 2019-ben.

 • Autóüveg fóliázásnál miért lényeges a gépjármű rendszáma?

 • Miért kell figyelembe vennünk a fóliázandó gépjármű rendszámát?

 • Milyen tényezők biztosítják a szabályos autóüveg fóliázást?

 • Mi a különbség a magyar és külföldi engedélyszámmal rendelkező üvegfóliák között?

 • Milyen adatokat tartalmaz egy műbizonylat a fóliázásról?

 • Miért kell megőrizni a műbizonylatot autóüveg fóliázás esetén?

 • Hogyan zajlik az autóüveg fóliázás?

Az autóüveg fóliázás történhet szétszedéssel és szétszedés nélkül. Szétszedés esetén vagy a kárpitot bontják le, vagy teljesen kiszerelik az üveget. Szétszedés nélküli telepítéskor az autóüveg fóliázás a kárpit megbontása nélkül zajlik. Mindkét módszerrel lehet makulátlan vagy silány munkát is végezni, mindkét módszerrel lehet károkozás nélkül dolgozni, de komoly kárt is okozhat egy kezdő. Kiemelten fontos, hogy profi szakműhelyt válasszon!

Ügyfeleink közül sokan - ha autóüveg fóliázásról van szó - gyanakvóan reagálnak arra a kérdésünkre, hogy milyen rendszámmal rendelkezik az autó, amit üvegfóliázni szeretnénk.

Miért kérdezünk mi ilyesmit?

Erre a beazonosításra azért van szükség, mert Magyarországon, illetve külföldön más-más típusú fóliák telepíthetők szabályosan gépjárművekre.

Minden esetben azt kell figyelembe venni, hogy a gépjármű milyen nemzetiségű rendszámmal rendelkezik.

Ugyanis üvegfóliázás esetében három tényező az, ami összetartozik: a gépjármű rendszáma vagy alvázszáma, a kiállított műbizonylat az autóüveg fóliázásról, illetve az üvegfólia azonosító száma. Tehát az, hogy a gépjármű tulajdonosa milyen nemzetiségű, az az üvegfóliázás szempontjából nem fontos.

autóüveg fólázás szakszerűen

Minden szabályosan feltelepített autóüvegfólia rendelkezik egy KPM engedélyszámmal, ami a fóliához tartozó műbizonylaton és a fólián is szerepel. Azonban az üvegfólia azonosítószámának feltűntetésében is jelentős különbség található.

Magyar rendszámos autók esetében az üvegfólia és az üvegfelület közé egy matrica kerül, míg külföldi autók esetében más a helyzet: a gyártási folyamatok során az üvegfólia anyagába kasírozzák bele az azonosítószámot.

autóüveg fóliázás szakszerűen mosonmagyaróváron

Beszéljünk egy kicsit arról is, hogy milyen adatok szerepelnek egy műbizonylatban. Az alábbi adatokat tűntetjük fel a műbizonylat kitöltése során:

 • Gépjármű rendszáma vagy alvázszáma

 • Jármű típusa

 • A fóliázás keltezése

 • A telepítő cég pecsétje

 • A kiválasztott fólia típusa és a kiválasztott fényáteresztése

A műbizonylatot mindenképpen meg kell őrizni. Az esetleges közúti ellenőrzések során a rendőr elkérheti a műbizonylatot, valamint a műszaki vizsgáztatás során a vizsgabiztos elkéri a dokumentumot. Ha nem áll rendelkezésre ez a papír, a fólia azonnal eltávolításra kerülhet.

Bízunk benne, hogy ez a rövid összefoglaló segített abban, hogy eloszlassuk a kételyeket a rengeteg előzetes kérdezősködéssel kapcsolatban. Bármilyen egyéb felmerülő kérdéssel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésre.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK